Körkompaniets logotyp

Läs mer om Carmen Light

Anna Artursson - Carmen

Anna Artursson - Carmen

Ursprungligen kommer Anna från Linköping och hon har gått på Musikgymnasiet här i Norrköping. Numera är hon utbildad operasångerska med Stockholm som hemmaplan och har setts och hörts bland annat på Folkoperan och Norrlandsoperans scener i roller
som Amelia i Maskeradbalen och Fiordiligi i Così fan Tutte.
   Anna tycker om passion, både i privatlivet och på scenen. När hon med ett leende tänker efter vilka passioner hon har så kommer musiken och teatern upp först, med sedan kommer såväl fästmannen, som skogen, filmer och bakning.
   Anna tycker verkligen att det roligt att för första gången få gestalta Carmen, som ju är en drömroll för de allra flesta operasångerskor. Det är en fantastiskt spännande karaktär full av just passion, enligt Anna.
 

Bo Rosenkull - Escamillo

Bo Rosenkull - Escamillo

Bo är frilansande operasångare från Stockholm och han brukar stå på scenen på såväl Operan som Folkoperan.
   Oj, säger Bo, det är nog andra som får avgöra om jag är passionerad eller inte! Passion är ett starkt ord som beskriver den där känslan när man tappar vett och sans. Visst är jag en känslomänniska, konstaterar Bo, men förhoppningsvis behåller jag
lite förnuft. Men en kaffe på piazzan i Italien när det doftar cigarr och vår, det är nog passion det!
   Escamillo är en väldigt drillad och disciplinerad man som är hängiven sitt yrke som matador, där han ju är väldigt framgångsrik. Bo tycker därför att det inte är så konstigt att Escamillo är rätt säker på sig själv. Han är ju ingen ”velourkille”, säger Bosse, men
rätt sympatisk ändå.
 

Sofia Söderqvist - Mercedes

Sofia Söderqvist - Mercedes

Sofia är sångpedagog ursprungligen från Norrköping men numera nybliven Finspångsbo. Sofia sjunger gärna i kör, bland annat i Musikaliska Sällskapets Kammarkör, men är ofta även solist. Hon har medverkat i både popopera och spagettiopera.
   Självklart är jag passionerad, säger Sofia med ett skratt. Min största passion är nog lilla Tyra, sex månader, men även kaffe och choklad får nog räknas som passioner i mitt liv.
    Mercedes vill ju så gärna behaga Carmen, hon och Frasquita är lite av Carmens ”fanclub" som jag ser det, säger Sofia. Mercedes är en ganska sorgfri typ, och vissa delar av henne kan jag känna igen mig i.
 

Michael Fehlhendler - Morales

Michael Fehlhendler - Morales

Michael är civilingenjör till yrket men musiken är och kommer alltid att vara hans livs största intresse. Han har bland annat sjungit med i kören Orphei Drängar och faktiskt även spelat in en egen soloskiva med pop- och rockmusik.
   Michael konstaterar att han är en njutningsmänniska i det mesta han gör här i livet, och visst handlar det då ofta om passion. Men det måste finnas harmoni med i bilden, det är viktigt.
   Ja, skrattar Michael, jag har faktiskt varit korpral själv i ingenjörstrupperna så visst känner jag igen mig lite.
 

Patrik Ernfridsson - Dancaire

Patrik Ernfridsson - Dancaire

Patrik är kognitionsvetare till yrket, men tror inte att det är så många som känner till vad en sådan gör. Han är körsångaren som då och då gör lite småroller och det händer att han klär sig i frack och sjunger snapsvisor och spexar tillsammans med herrarna i Sädeslaget. Folklustspel på Vikbolandet ligger honom också varmt om hjärtat.
   Mat, utbrister Patrik spontant! En Boeuf Bourguignonne som tar fyra timmar att laga kräver passion. Han erkänner också att han blir väldigt tagen av Don Josés passion i operan, speciellt i den sista duetten.
   Dancaire är smugglarkungen, ledaren vars tålamod prövas hårt av att behöva dras med den kärlekssjuke José under det farliga smugglaruppdraget bland bergen. Om jag är lik honom, tänker Patrik, ja, jag är nog lite bullrig ibland.

 
Joaquin Muñoz - Don José

Joaquin Muñoz - Don José

Joaquin är dansaren som ganska sent i livet kom på att det var operasångare han skulle bli. Han är ursprungligen från Oviedo i Spanien och det var kärleken som förde honom hit till Sverige och till Mora. Joaquin är stolt över att få ha varit med om urpremiären av Sven-David Sandströms Staden och han har bland mycket annat gjort Rodolphe i Bohème på Folkoperan.
   Utan passion har livet ingen mening, utbrister Joaquin. Passionen är den eld man har inom sig även om det gör ont ibland.
   Det är klart att det är spännande att för första gången få vara Don José på scenen, säger Joaquin. Som spanjor känns det lite som att träffa på en gammal vän, och mammas och mormors berättelser från det gamla Spanien kommer till liv.
 

Madeleine Barringer - Micaela

Madeleine Barringer - Micaela

Madeleine är operasångerskan som växt upp i Halmstad men som sedan tio år tillbaka bor och verkar i Stockholm. Hon är bland annat verksam på Folkoperan och har spelat Micaela tidigare, då på Parkteatern.
   Hon konstaterar skrattande att hon, på gott och ont, är en mycket passionerad människa som får leva med att hantera sina starka känslor. Madeleines allra största passion är förstås musiken.
   Visst är Micaela kanske lite oskuldsfull i överkant, känner Madeleine, men har inte alla både en Carmen och en Micaela i sig?

Christine Ankarswärd - Frasquita

Christine Ankarswärd - Frasquita

Christine är musiklärare och frilansande sångerska från Nyköping som mest brukar sjunga kammarmusik och oratorier.
   Min sambo är en stor passion, ler Christine, min klart största. Men växter och Min sambo är en stor passion, ler Christine, min klart största. Men växter och blommor är en annan och så matlagning förstås.
   Frasquita och Mercedes är lite som Bill och Bull, skrattar Christine. Carmen är lite utanför gänget och tjejerna vill gärna stötta henne och få henne med. Själv känner hon sig inte riktigt lik sin rollfigur, Frasquita är alldeles för osjälvständig.
 

Klas Johansson - Zuniga

Klas Johansson - Zuniga

Klas är fritidspedagogen från Norrköping som ägnar en stor del av sin lediga tid åt att spela musikal, teater och revy. Detta är dock hans första besök på en operascen.
   Klas tycker nog inte att han själv är en speciellt passionerad person, men han anser att starka känslor alltid måste tas på det allvar de förtjänar.
   Klas känner inte alls igen sig i den barske militären, men erkänner att det är lite befriande att få göra något som ligger långt ifrån det egna jaget.
 

 

Monika Lejman - Flamencodans

Monika är utbildad danspedagog, hon tog sin examen 2004 på Danshögskolan i Stockholm. Hennes specialiteter inom dansen är främst balett och jazz, men även flamenco och andra internationella danser.
   Jag är jättepassionerad, utbrister Monika, min största passion är förstås dansen, det är den jag lever för. Men jag tänker även på passion när det handlar om sommar och värme.
   Den här operan gestaltar kärlekens mörka sidor, tycker Monika.

Michael Bruze - dirigent

Michael Bruze - dirigent

Michael är till vardags universitetsadjunkt i musik vid Linköpings universitet. Han är en flitig körledare i hemstaden Norrköping, skriver ofta musikrecensioner i tidningen och så tycker han om att trycka på olika tangenter.
   Visst kan Michael vara passionerad, det erkänner han, men det måste finnas ett föremål för det hela. Det kan vara en person, en situation som t.ex. en resa eller varför inte att komponera en måltid!
   Det är här är en perfekt nybörjaropera, anser Michael, både att konsumera, dirigera och producera. När man hör Bizets melodier kan man lått förstå vad passion är för något.

Göran Sarring - regissör

Göran Sarring - regissör

Göran är regissören med ett 50-tal uppsättningar på Östgötateatern på sin meritlista. Han betonar särskilt att han gillar att jobba i stora projekt som detta, tillsammans med både amatörer och proffs, och han har tidigare samarbetat med Körkompaniet i uppsättningar av Carmina Burana och Jesus Christ Superstar.
   Nja, säger Göran, passionen ligger nog inte riktigt i min personlighet, men visst är jag intresserad av den, inte minst på teaterscenen. Alla konstarter vill ju lyfta fram det passionerade.
   Göran riktigt strålar när han konstaterar hur fascinerande det är att få jobba med musikteater. Tiden liksom rör sig på flera plan samtidigt, menar Göran. En aria kan handla om ett ögonblicks tankeflykt på samma gång som handlingen obönhörligen drivs framåt.

Körkompaniet
Buntmakargatan 11, 602 23 Norrköping
telefon: 011-10 70 16
e-post: info@korkompaniet.se
© 1999-2008 Körkompaniet
Producerad av PK Media