Körkompaniets logotyp

De senaste konserterna

Körmaraton 2015
Det 15:e Körmaraton anordnades på Renströmmen under Kulturnatten lördagen den 26 september 2015. Läs mer här.

Körmaraton och Opera-sing-along 2014
På Kulturnatten 2014 var arrangerades en stor körfest i De Geerhallen. Dels gick Körmaraton av stapeln i konserthusets foajé, dels var körerna inbjudna till Opera-sing-along i stora salen. Arrangemanget var ett samarbete mellan Körkompaniet och Norrköpings symfoniorkester.

Körmaraton 2013
Körmaraton blev på kulturnatten till en mycket lyckad anrättning med över tusen körälskande personer i publiken och bortåt femhundra entusiastiska sångare på podiet. Läs mer här.

Världens vackraste körmusik
Bel Cantokören och Hedvigskören sjöng Världens vackraste körmusik i S:t Olai kyrka i maj 2013.
Läs mer här.

Körmaraton 2012
Körmaraton hade flyttat till Skandiateatern och var kanske Kulturnattens största arrangemang.

The Armed Man
I oktober 2011 satte vi åter igen upp The Armed Man med Bel Cantokören och Hedvigskören.

Körmaraton 2011
Körmaratons återkomst blev mycket lyckad med över tusen besökare i Hörsalen

The Armed Man
I april 2010 satte Körkompaniet upp Karl Jenkins The Armed Man i en slutsåld Hedvigs kyrka. Läs mer här.

Körmaraton 2009
När Körmaraton 10-årsjubilerade kom nästan 1500 personer till Hörsalen för att lyssna på 18 körer och sånggrupper. Läs mer här.

Vis- och romansmaraton
Kulturnattens årliga Körmaraton har fått en lillasyster. Lördagen den 18 april 2009 var det premiär för Vis- och romansmaraton i Marmorhallen på Norrköpings stadsbibliotek. Läs mer här.

Körmaraton 2008
Det nionde Körmaraton blev en mycket lyckad tillställning och drog fler körer än någonsin.
Mer om Körmaraton 2008 här.

Bachs Juloratorium
För första gången på tretton år framfördes Bachs Juloratorium i sin helhet i Norrköping. Detta skedde i  Immanuelskyrkan i december 2007 och januari 2008.
Läs mer om Juloratoriet här.

Körmaraton 2007
För åttonde året arrangerade Körkompaniet det mycket populära Körmaraton i samband med Kulturnatten lördagen den 29 september 2007. Det kom cirka 1500 besökare och periodvis var det helt fullsatt i Hörsalen. Mer om Körmaraton 2007 här.

Körmaraton 2006
Den sjunde upplagan av Körmaraton i Hörsalen samlade rekordmånga körer och sånggrupper: 14 stycken plus en elektrokör. Bilder

Kabarett Mozart
En soppteaterföreställning utformad som en musikalisk hyllning till det österrikiska skapargeniet Amadeus. Två föreställningarna gavs i Stora teaterns café i september 2006.
Läs mer om Kabarett Mozart här.

Körmaraton 2005
Som vanligt blev Körmaraton en folkfest som publiken köade för att få platser till. Fullsmockad Hörsal från 17.00 till 22.00 i detta sjunde maraton. Bilder

Carmen Light
I april 2005 gav Körkompaniet Carmen Light på Östgötateatern i Norrköping.
Läs mer om Carmen Light här.

Körmaraton 2004
För femte gången inbjöd Körkompaniet till ett Körmaraton där Norrköpings olika körer fick visa upp sig i en sjungande helafton. Bilder

Tut i rutan
Den 28 mars 2004 arrangerade Körkompaniet två konserter med Dan och Gullan Bornemark tillsammans med barn från Norrköpings musikklasser och sånggruppen SkitSkönt i Östgötateaterns café.

Körmaraton 2003
På Kulturnatten 2003 arrangerade Körkompaniet Körmaraton. Sammanlagt framträdde tolv körer i en koristisk helkväll i Hörsalen. Bilder

 

Körkompaniet

Körkompaniet är en ideell Norrköpingsförening som vill främja vokalmusiken i regionen. Genom att anordna musikaliska möten mellan körsångare och deras publik, men även mellan olika vokala genrer, hoppas Körkompaniet på ett ökat intresse för vokalmusik i allmänhet och olika typer av körsång i synnerhet.

Körkompaniet har anordnat en rad olika konserter, där sångare och körer från Norrköping med omnejd har kunnat medverka. Utöver vårt årliga Körmaraton på Kulturnatten i Norrköping kan även nämnas konserter tillsammans med Real Group, Triple & Touch, Gullan Bornemark och Östen med Resten.

Körkompaniet har också arrangerat ett antal större uppsättningar, bland annat Mozarts opera Bastien & Bastienne, Johann Sebastian Bachs Johannespassion och Juloratorium, Carl Orffs Carmina Burana, Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar, Georges Bizets Carmen och Karl Jenkins The Armed Man.

Körkompaniets verksamhet

Läs historien om Körkompaniet från grundandet eller gå direkt till ett enskilt år:
[1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2011, 2012, 2013]

Året var 1992

Det började som en kul idé. Michael Bruze satt och tänkte att det skulle vara trevligt att anordna en trevlig konsert i samband med Norrköpings kulturnatt den 26 september. Resultatet blev "Kör i ett kör", en stor samkonsert för hugade körer från stan.
Hörsalen blev den givna lokalen för denna första Allsångskonsert. Visst sneglade vi lite på Sundsvalls- varianten, men vi fann strax en egen stil.

Det var inte speciellt svårt att få några medarbetare intresserade; ett intensivt gäng som likt flitiga myror skulle sno samman något som skulle falla nattens kulturella publik i smaken. Marie-Louise Andersson, Heléne Björk och Petra Wetterström ställde upp som villiga medhjälpare. Kul skulle det bli!

Vid denna första Allsångskonsert medverkade
Bel Cantokören, Fenixkören, Köramellen, Musikaliska Sällskapets Kammarkör, Sädesslaget och Norrköpings Gosskör. Gästsolister var operasångarna Olof Lilja och John Sax samt Lisa Tilling som sjöng jazz. Ett nummer ur Ramirez´ Missa Criolla utgjorde körsångar- höjdpunkten. "Det var högt tryck i publiken redan från början", skrev en recensent. Hörsalen var helt fylld - två gånger! Michael Bruze var konferencier och ett husband medverkade.

Det här var ju en kul idé, menade arbetsgruppen.
Ska vi fortsätta? Svaret blev ja! Så bildades Körkompaniet. Vi slog samman våra kloka huvuden, knåpade samman stadgar och bildade förening. Samtidigt var det viktigt för oss att i första hand vara praktiker, inte ett lagtyngt gäng regerat av paragrafer. Föreningsformen var viktig för att kunna söka bidrag. Så konstituerade vi oss. Michael Bruze - ordförande, Heléne Björk - kassör, Marie-Louise Andersson - sekreterare och Petra Wetterström - övrig ledamot. Övriga medlemmar i föreningen var Mikael Andersson, Patrik Ernfridsson, Olof Lilja och Per Samuelson. Mikael och Per revisorer.

För att kunna arbeta vidare behövdes resurser i form av pengar. Aktivitet utbröt, kontakter togs och medel söktes. I musikföreningen Crescendo fann vi en samarbetspartner att planera flera Allsångsaftnar med. Nu satte vi fart i myrstacken. På några av de närmaste konserterna anordnade vi lotterier med skänkta vinster och varje konsert avslutades med offentlig dragning på biljettnumret. Myrorna var flitiga. Även om de flesta medverkade gratis, har PR och lokalhyra sitt pris.

Året var 1993

Allsångskonserterna fick härefter namnet "Kör i ett kör". Den 11 september var det dags igen. Nu musicerade Chorus Feminae tillsammans med S:t Olai flickkör och Musikaliska Sällskapets Kammarkör och elever från Musikklasserna. Riksspelmannen Pelle Björnlert lekte fram folkmusik på sin fela tillsammans med Erik Pekkari på durspel. John Sax och Lisa Tilling medverkade med solosång och Thomas Walfridson kompade både körer, solister och allsång.

Den 2 oktober var det dags för nästa sångarseans. Då medverkade Köramellen, Arbiskören, Halsbandet från Söderköping och STAL-kören från Finspång. Därmed hade vi inlemmat ett par grannkommuner i arbetet. Som solister medverkade José Ricciardelli - saxofon, bröderna Mario och Sebastian Salas - gitarr och sopranen Ann-Christin Hallgren. Gemensamt sjöngs Kjell Lönnås Körtrall, en sång där körens olika stämmor presenterar sig. Denna sång har sedan dess följt de flesta av Körkompaniets konserter. Ett nytt grepp var trumsaluten som inledde konserten. Duktiga ungdomar från Kommunala musikskolan, under ledning av Göran "Tutti" Karlsson, inledde med konserten med häftiga slagverkseffekter. Kul och festligt. Vid pianot medverkade Thomas Walfridson.

Nu duggade konserterna tätt. Redan lördagen den 13 november var det dags igen för "Kör i ett kör" i Hörsalen. Olof Lilja sjöng ur Figaros bröllop och Bel Cantokören, Norrköpings Gosskör, Musikgymnasiets kör och Immanuelskyrkans kammarkör medverkade med körsång. Vid pianot stöttade Henrik Bergion som också sjöng tillsammans med de glada herrarna i Sädeslaget som var sjungande gäster.

Nästa år

Körkompaniet
c/o Bruze, Gamla Rådstugugatan 10, 602 24 Norrköping
telefon: 011-10 70 16
e-post: info@korkompaniet.se
© 1999-2016 Körkompaniet
Producerad av Klingsbergs Förlag