Körkompaniets logotyp

Efter den lyckade premiären på nystartade Vis- och romansmaraton tycker vi i Körkompaniet att det känns riktigt bra. Eventet gick av stapeln i Stadsbibliotekets marmorhall lördagen den 18 april och det var mycket välbesökt.

Under bortåt tre timmar bjöds allt från folkliga ballader, pop, folkvisor och klassiska romanser. Publiken satt runt små kafébord och kombinerade kaffe och kaka med klingande vokal kultur. Det hela gav helt enkelt mersmak; påtårskänsla.

Följande solister, duor, trior och kvartetter  deltog i Vis- och romansmaraton:

Pics
Anders Werner
MLA
Cecilia Norinder Fagrell
Simon Övinge
Kurt Ehlert & Lennart Andersson
Olof Lilja & Michael Bruze
Kören STÖN
Bo Hägerstrand
Ann-Christin Hallgren & Maria Nicoleta Todéa

Produktionsgrupp: Heléne Björk, Michael Bruze, Marie-Louise Kristensson, Peter Kristensson och Per Samuelson.

Bilder från Vis- och romansmaraton här.

Mer om Vis- och romansmaraton

Publiken i Marmorhallen

Medverkande vid Vis- och romansmaraton

Namnet PICS står helt enkelt för Per, Ingemar, Claus och Susanne. Hälften av gruppen är danskar och repertoaren är till stor del dansk-svensk. Gruppen spelar bara för nöjes skull. Det blir visor, pop och jazz i egna tappningar.

Anders Werner kommer från Norrköping och är student vid De Geergymnasiets musiklinje där han går sitt tredje och avslutande år. Werner är en lyrisk hög tenor och studerar för sångpedagogen Bertil Werthén. Repertoaren omfattar allt från tidig musik till nutida romanser. Anders studerar också pianospel för pianisten Yoriko Asahara. För Norrköpings-organisten Sara Michelin har han tagit orgellektioner i 5 år och har genom henne byggt upp ett musikaliskt kontaktnät. Anders Werner är med i Svenska kyrkans nationella ungdomskör som representerar Sverige vid olika körevenemang.

Gruppen MLA består av Melanie Taylor, Alexandra Ellmark Tornberg och Lena Lindström. De har spelat tillsammans i denna konstellation i drygt ett år. Alla tre går andra året på musikgymnasiet i Norrköping, där Melanie och Lena i första hand är inriktade på sång och Alexandra på klassiskt piano.

Cecilia Norinder Fagrell är en stor lokalpatriot och bor i ett litet rött torp i Kvarsebo. Hon spelar piano, orgel och djembe men allra helst gitarr. Cecilia säger sig ha en något snedfördelad minneskapacitet; det är omöjligt för henne att lära sej makens födelsedatum, men hon minns alla låttexter från lågstadiet och framåt. Hon är som lyckligast när jag sjunger, seglar eller åker snowboard och tror att många människor skulle må bättre om de lärde sej glädjas åt det de har istället för att gräma sig över det de saknar.

Simon Övinge är 16 år och går nu sitt första år på Musikgymnasiet, De Geer. Han började spela elgitarr för Marcus Tikkanen vid 11 års ålder. På senare år har hans intresse för sång växt och han tar lektioner för Bertil Werthén. Han kombinerar nu dessa två intressen med sin kärlek för visor.

Kurt Ehlert beskriver sig som en glad amatör där musiken funnits med ända sedan han var liten. Han spelar fiol och har sedan 70-talet mest ägnat sig åt folkmusik. Kurt sjunger i kören Jajamän i S:t Johannes församling. Vid denna minimara sjunger han egna melodier till dikter skrivna av Irma Olsson (Nielsen). När han först läste dikterna greps han av innehållet och melodier började sjunga i hans huvud. Till sin hjälp har han Lennart Andersson på dragspel.

Tenoren Olof Lilja är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan och har framträtt i lyriska och komiska operaroller på de flesta av Sveriges operascener, bland annat Kungliga Operan, Norrlandsoperan, Värmlandsoperan, Folkoperan/Riksteatern och Malmö Musikteater. Han har också etablerat sig som konsertsångare, särskilt som evangelist i Bachs oratorier. Olof har gjort många framträdanden utomlands och även medverkat vid flera skivinspelningar samt i tv och radio både i Sverige och utomlands.

Kören Stön är en feministisk kör där alla kvinnor som vill och tycker om att sjunga är välkomna. Det ser det som viktigt att framföra sina feministiska synpunkter i ord och handling - för att synliggöra och stärka alla kvinnor och tjejer.

Bosse Gitarr heter egentligen Bo Hägerstrand och har varit intresserad av sång och musik sedan han var en liten gosse. Han är förskollärare och specialutbildad inom sång-dans-rörelse och arbetar mot förskolor, skolor och äldreomsorg inom Norrköpings kommun. Privat är han en trubadur som framträder med egna program med musik av våra mest kända trubadurer. Dan Andersson är favoriten. Bosse är även poet och har gjort egna låtar som finns med på de tre albumen ”Navestad mot våld”.

Ann-Christin Hallgren är både sångerska och utbildad sång-, musik- och körpedagog. Hon är flitigt anlitad som jazzsångerska och klassisk sopransolist i större och mindre verk. Ann-Christin medverkar som solist till körer och orkestrar i konserthus och kyrkor samt arrangerar jazz- och klassiska konserter med egna musiker. Hon har även medverkat på skivor, i tv och radio. Maria Nicoleta Todèa är pianist och musiklärare och utbildad vid Musikakademin i Bukarest. Hon har spelat vid många kammarmusikkonserter och medverkat som solist med symfoniorkestrar i Rumänien, Ungern, Tyskland och Italien samt vid inspelningar för TV och radio.

Körkompaniet
Buntmakargatan 11, 602 23 Norrköping
telefon: 011-10 70 16
e-post: info@korkompaniet.se
© 1999-2009 Körkompaniet
Producerad av PK Media